X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

13 koncentrálást fejlesztő módszer gyerekeknek

2021. május 27.

A koncentráció fejlesztése fontos feladat. Nemcsak az oktatási intézmények számára, hanem neked is, mint szülő. Hiszen azt fogja igazán megtanulni a gyermek, amire huzamosan, elmélyülten és élvezettel képes figyelni. Vagyis koncentrálni.

A koncentrációnak, a figyelmi képességeknek a zavara egy tünet, nem egy betegség. Mindez már az iskoláskort megelőzően is jelentkezhet gyermeked életébe. A kamaszkor környékén viszont rendszerint javulást mutat. Az esetek kisebb százalékában azonban fennmarad, és a felnőttkornak is meghatározó viselkedészavarává válik. Az életkor előrehaladtával a testi és lelki működésben egyaránt beállhatnak olyan változások, melyek hatással vannak a koncentrálóképességre. Hátterében sokféle mentális és fizikai elváltozás állhat, ritkán jelentkezik önmagában.

A zavar első jeleivel tehát már kisgyermekkorban szembesülhetünk. Észrevesszük, hogy a gyerek figyelme nehezen köthető le, nehezebben jegyez meg dolgokat, kevéssé mélyül el a tevékenységekben. A többféle lehetséges ok között egyre gyakrabban diagnosztizált tünetegyüttes az ADHD, a figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar. Az ilyen gyerekeknek nagyobb a mozgásigénye, impulzívabbak. Az impulzivitás azt jelenti, hogy a gyermek nem tudja megfékezni magát, az impulzusok, az azonnali reakciói vezérlik. Előbb cselekszik, és utána gondolkodik. Ami szembetűnő: mindig mozgásban van, ingerlékeny, impulzív, figyelmetlen, robbanékony-dinamikus, érzelem kitörései is vannak, nem tud várni és késleltetni, a mentális erőfeszítéseket kerüli.

Sokszor ehhez a magatartásformához egy másik részképesség zavar is társul. A koncentráció zavarát szervi okok és betegségek is kiválthatják, de legtöbbször mégis lelki jelenségekhez, pszichés betegségekhez társul. A szorongásos betegségek, stressz, túlterheltség, kiégés, alvási zavarok mellett a hangulati zavarban szenvedőknek nehezített leginkább a koncentráló képessége. Mindenképpen győződj meg arról is, hogy nincs-e valamilyen tápanyaghiánya gyermekednek!

A koncentráció képessége egészséges emberekben is hullámzást mutat. Függ az aktuális lelki és fizikai állapottól, a leterheltségtől, a feszültség mértékétől és a külső környezeti feltételektől. Lassan itt a tanév vége és lehet, hogy sok szülőt váratlanul ér majd a pedagógus kijelentése: „Gyermekének figyelme fejlesztésre szorul” – Ekkor sem kell megijedni!

Sokszor későn ébredünk rá, hogy a gyerekük koncentráló képessége nem az életkorának megfelelő. Pedig az árulkodó jelek már a mindennapi tevékenységeiben is megfigyelhetővé váltak.

Pl: A kisgyerek sokszor csendesen, meghúzódva ül az iskolapadban, ami elaltatja a szülők, pedagógusok éberségét, mert azt gondolják, hogy követi a tanóra menetét, miközben a gyerek gondolatai mindenhol járnak, csak a tanító néni magyarázatán nem. Ugyanez figyelhető meg egy családi vacsora kapcsán is. Ez a probléma legtöbbször a félévi és év végi bizonyítványosztás körül realizálódik a szülőkben, amikor tanácstalanul keresik a szóba jöhető kezelési lehetőségeket.

Tudd, mint minden készség, a koncentráció is javítható és automatizálhatóvá válik. Nem kell hozzá semmiféle csodaszer, csak sok játék, kihívás és pozitív visszajelzés. A legnagyobb trükk talán az, hogy ebben a fejlesztési szakaszban is következetes legyél! (Ha szakszerű segítséget szeretnél, akkor olvass utána a finneknél, illetve németeknél használatos Neurofeedback tréning-nek.)

Ahhoz, hogy gyermekünk egészséges mentális, szociális és kognitív fejlődésen menjen keresztül következetesnek kell lenned. Az első nagy hiba, amit sok szülő elkövet, hogy barátja akar lenni gyermekének. Nem, nem ez a megfelelő szülő-gyermek kapcsolat. Tudnod kell nemet mondani. Következetesek akkor lehetünk, ha pontos szabályokat hozunk létre, azokat betartjuk és be is tartatjuk. Ehhez a megfelelő körülmény kialakítása a mi feladatunk. Következetesnek lenni fárasztó, állandó koncentrációt igénylő „munka” szülői részről.

Mivel tudjuk gyermekünk koncentrációját javítani?

13 tippet olvashatsz a továbbiakban, ami nemcsak a koncentráció javításában segít, hanem erősíti a gyermekkel fennálló kapcsolatodat is. A koncentráció növelésének első lépése annak megértése, hogy a gyerek mit szeret tanulni. Ezután alkalmazd a felsorolt 13 technika bármelyikét a hatékony fejlesztés érdekében.

 1. Játssz fókusz játékokat és gyakorlatokat a figyelem felkeltése érdekében! Tartsd távol az elektronikai kütyüket. Tanulmányok kimutatták, hogy a kütyük valójában csökkentik a gyermekek figyelmét és memóriaerejét, így ezeket kíméletesen vagy egyáltalán nem kell használni.
 2. Hozz létre figyelemelterelés nélküli környezetet! A tanulási környezet legtöbb gyereknél akkor a legideálisabb, ha minden nyüzsgéstől mentessé válik (bár, vannak kivételek, akik a fokozottabb környezetben jobban teljesítenek – Nagyon ritka az ilyen eset!) A tanuláshoz szükséges eszközöket tartsd elérhető távolságban, jól látható helyen, hogy ne kelljen miattuk megszakítani a tanulási folyamatot.
 3. Figyelj az egészséges táplálkozásra! A fehérjében gazdag ételek (a mandula, a tojás és a sovány hús) fokozzák a figyelmet és növelik a koncentráció szintjét. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása antioxidánsokat juttat a testbe, amelyek viszont fokozzák a kognitív képességet. (erről majd egy másik cikkben bővebben is olvashattok)
 4. Legyen egy jól működő napirendetek! Ez nemcsak az időgazdálkodást segíti, hanem a gyermek agyának programozását is, hogy megtudja, mikor kell tanulnia.
 5. Legyen 20 perces pihenőidő az iskola után! Nyugodt, csendes környezetben 20 perc pihenés (alvás) feltölti az energiaszintjét.
 6. Tanítsd meg őt prioritásokat felállítani! Segíts neki meglátni a fontossági sorrendet a feladatokban. Így mindig csak egy részfeladattal kell foglalkoznia, amire rá tudja szánni a teljes figyelmét.
 7. Ismerd meg gyermeked tanulási módszerét! A meglévő 3 csoport valamelyikébe – vizuális, auditív, kinesztetikus - sorold be és ennek megfelelő feladatokkal fejleszd.
 8. Készítsd fel a gyermeket a következő feladatára! Amikor a gyermek elfoglalt, mondd el neki, mit kell tennie a továbbiakban, de hagyj neki néhány percet, amíg abbahagyja és megkezdi az új tevékenységet.
 9. Szabj határidőt az elvégzendő feladatokhoz! Ne feledd, hogy egy felnőtt átlagos koncentrációs ideje körülbelül 42 perc, így a gyermek koncentrációs időtartama sokkal kisebb, 15-20 percben gondolkodj.
 10. Soha ne felejtsd el megdicsérni! A pozitív visszajelzéseddel további feladatok megoldására ösztönözheted gyermekedet. Ez is egy módja a jutalmazásnak. Nem feltétlenül tárgyi dolgokkal kell elhalmozni!
 11. Hagyj neki (rövid) időt a zavaró dolgok kiiktatására! Ha pl. valamit nagyon el szeretne mesélni, akkor hallgasd meg és folytatódhat a munka.
 12. Megfelelő időpontban végezze feladatait! A fokozottabb agyi aktivitást igénylő dolgokat végeztesd vele a reggeli órákban vagy a délutáni pihenő után.
 13. Tanítsd meg relaxálni! Az egyszerű relaxációs technikák, például a mély lélegeztetés és a pozitív vizuális kép kombinálása elősegíti az agy képességeinek javítását vagy új készségek elsajátítását.

Ezeken a segítő pontokon túl mindenekelőtt legfontosabb, hogy a gyermekünk érzelmi állapotát hozzuk olyan helyzetbe, melynek segítségével koncentrációja automatikus javulást eredményez. Mert tanulni, figyelni csak olyan érzelmi állapotban lehet, amelyben a gyerek jól érzi magát.

A megfelelő szülői attitűddel és a gyerekhez igazodó fejlesztési gyakorlatokkal egyszerűen bejáratódnak azok az agyi útvonalak, amelyek a mély és kitartó koncentrációhoz kellenek. Gyermeked ezután nem csak számodra lesz a világ legokosabb gyereke, hanem valóban, objektíven mérve is jobban fog teljesíteni az iskolában.

Segíts neki legyőzni az akadályait és meglátod, hogy mennyi, de mennyi kudarctól és rossz érzéstől óvod meg így Őt! Szórakoztató közös munkát kívánunk!