X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Legyen egészséges a mosoly! Fogápolási praktikák gyerekek részére

2021. május 28.

Németi Márta vagyok, dentálhigiénikus szakember és három gyermekes édesanya. Jelenleg egy iskolafogászatban dolgozok, ezt a szakmát pedig nem csak a munkámnak, hanem a hivatásomnak is tekintem.

A Magyar Mosoly Napja alkalmából szeretném megragadni az alkalmat, hogy beszéljünk a száj- és a fogápolási szokásaink fontosságáról, hiszen ezek a módszerek már nagyon korán, a gyermekkor során berögződnek, tapasztalataim szerint viszont sajnos sok esetben helytelenül.

Mindezen szokások megismeréséhez, elmélyítéséhez ajánlom figyelmükbe a Pedellus Tankönyvkiadó – életkori sajátosságokhoz alkalmazkodó – Egészségtan című sorozatát, mely 1-8. osztályos gyerekeknek tartalmaz számtalan érdekes, izgalmas kérdést és feladatot. Ezek a feladatok játékosan segítenek abban gyermekünknek, hogy hogyan őrizze meg egészségét. Mondhatnám, hogy ez a sorozat szolgálhat az egészség megőrzésének egyfajta útikönyveként. Óvodás és kisiskolás gyermekek édesanyjaként nagy segítségnek találom ezeket a munkáltató könyveket. Betölti azt az űrt, ami az 1. osztályban megszűnt környezetismeret tantárgy hagyott ránk, szülőkre. Színes illusztrációja, gondos szerkesztése bevezeti a gyermekeket az egészséges életmód világába.

Ismerkedjetek meg a sorozat köteteivel, itt:

https://www.pedellus.hu/termek/egeszsegtan-1
https://www.pedellus.hu/termek/egeszsegtan-2
https://www.pedellus.hu/termek/egeszsegtan-3
https://www.pedellus.hu/termek/egeszsegtan-4
https://www.pedellus.hu/termek/egeszsegtan-5
https://www.pedellus.hu/termek/egeszsegtan-6
https://www.pedellus.hu/termek/egeszsegtan-7
https://www.pedellus.hu/termek/egeszsegtan-8

   

Hogy miért is fontos a preventív fogászat?

Biztosan nagyon sok szülő találkozott már azzal a szituációval, hogy fogorvoshoz kellett vinnie gyermekét. Ez nem mindig egyszerű feladat. Igaz?

Az alábbiakban részletesen bemutatom azokat a jelentős mérföldköveket, amelyek meghatározhatják egy gyermek fogorvoshoz fűződő viszonyát.

A fogászati ellátásban minden túlzás nélkül kimondható hogy óriási szerep jut a megelőzésnek: a prevenciónak. A preventív fogászat célja a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzése, valamint kifejlődésük meggátlása.

A gyermekek fogai eredendően egészségesek. Az, hogy a későbbiekben mi lesz a sorsa ezeknek az ép fogaknak elsősorban a szülők felelőssége. A szülőknek kell azok egészségét megőrizni és ennek fontosságát gyermekeikkel megtanítani. A szülők gyakran csak az iskolai fogászati szűrés révén döbbennek rá, hogy stresszes rohanó hétköznapjaikban nem fektettek elég hangsúlyt gyermekeik fogazatára és a helyes szájápolás hagyományainak átadására. Mivel hazánkban sajnos a szülők zöme sem részesült fogászati prevencióban, és szájhigiénés oktatásban, ezért hogyan is várhatnánk el, hogy megtanítsák gyermekeiket a helyes szájápolásra.

Kedves Szülők! Az óvodáskor döntően a tejfogazat időszaka. Ugyanakkor az óvodáskor vége a fogváltáskezdetének időszaka is, ami igen veszélyeztetett periódus a gyermek életében az első maradó moláris fogak szempontjából. A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség. A hároméves gyermekek egyharmadának már van beteg tejfoga, s az óvodáskor végén csak egyharmaduk rendelkezik ép tejfogazattal.

Az óvodáskor a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében az egyik legfontosabb időszak. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egészséges életmódra nevelés akkor a legsikeresebb, ha már korán gyermekkorban elkezdődik. Egyéni és csoportos formában történik minden.

A kisgyermekek orális egészsége, egészségnevelése három alappilléren nyugszik:

  • a család,
  • a nevelési intézmény (óvoda),
  • az egészségügyi intézményrendszer (fogorvos és szakdolgozók).

E három rendszer között megfelelő együttműködés kialakítása szükséges a prevenció érdekében. A fogorvos mint az egészség őre, elvileg ott van az óvodában, de minimális időt tölt el a gyerekekkel, a szűréseken kívül más kapcsolata nemigen van sem velük, sem az óvónőkkel, sem a szülőkkel. Így a fogorvos tanácsadói mivolta általában háttérbe szorul. A cél érdekében mindegyik félnek lépnie kell a másik felé. Nyitni kell a szülőknek az óvoda és a fogorvos felé, a fogászati csapat képviselőinek pedig az óvoda és a szülő felé.

Hogyan történjen az első fogorvosi vizit?

A fogorvossal való első találkozás még akkor történjen meg, amikor a gyermeknek semmilyen panasza nincs. Ilyenkor kizárólag az a cél, hogy a gyermek számára "természetes" legyen a fogorvoshoz járás, és ne érje semmilyen negatív élmény.

Sokszor okoz gondot a gyermekek kezelése, nagy türelem és tapasztalat kell hozzá, mert elsődlegesen a lelkét kell megközelíteni ahhoz, hogy bármilyen kezelés kivitelezhető legyen. Ezért is választottam a fogászatnak ezt a területét, mert egyrészt nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, másrészt pedig óriási kihívásnak tartom azt a célt, hogy a hozzánk bekerülő gyermekek soha ne traumaként éljék meg a fogorvosi székkel való első ill. sokadik találkozást.

Az orvos a gyermekkel ilyenkor ismerteti meg a rendelő felszerelését és beülteti a kicsit a kezelőszékbe, ahol együtt megnézik a fogait, és elbeszélgetnek. Az orvos megmutatja a gyermeknek a helyes szájápolást. Ez egy barátságos, oldott légkörű kellemes és fájdalommentes találkozás, így életre szóló jó kapcsolat épülhet ki az orvos és a gyermek között.

Ne akkor kerüljön a gyermek a fogászati székbe, amikor már fáj a foga, átalvatlan éjszakák állnak mögötte, kicsi arca feldagadt, lázas, elesett, ráadásul retteg a fogorvostól, mivel játszótársai már teljesen megrémisztették. A fogorvosban a gyermek ekkor már nem a segítőtársat, hanem az ellenséget látja, aki fájdalmat fog okozni Neki.

Rengeteg olyan fiatal felnőtt páciensünk van, akik rádöbbentek arra, hogy mit is jelentett volna, ha őket is idejében, prevencióban részesítetik. Ezek a páciensek egyben felelős szülők, akik meg voltak elégedve orvosaink igényes ellátásával, és elhozták rendelőnkbe a kisgyermekeiket is. A gyermekek időben így olyan fájdalommentes kezelésben - barázdazárás - részesülhettek, ami hosszútávon megóvja fogaikat a későbbi szuvasodástól.

A helyes szájápolás módjának megtanítása fontos szülői feladat!

Fontosnak tartom, hogy már nagyon kis gyermekkorban megkedveltessük a gyermekeinkkel a fogmosást. Ennek rengeteg módja van: a kis figurás fogkefe használatától kezdve a forgatható homokóráig, amiknek a segítségével játékossá is tudjuk tenni a fogmosást, de segíthet akár egy fogmosásról szóló gyermekes, zenés video lejátszása is, amit fogmosás közben a tükör előtt énekelünk velük. Nagyobb korban már érvelni is lehet a szájápolás fontosságáról. Nagyon lényeges a szülői példamutatás is, a gyerekek lássák, hogy mi is naponta többször fogat mosunk, hívjuk fel a gyerekek figyelmét, ennek a fontosságára. A fogmosás naponta legalább kétszer történjen (reggel és este), de a legjobb, ha minden étkezés után fél órát várunk és alaposan megmossuk a fogunkat (azért nem hamarabb, mert az étkezést követően keletkező savak eleinte roncsolják a fog felszínét, ami azonban gyorsan vissza is épül a fogba, hacsak nem dörzsöljük le a fogkefével). Ha nincs alkalmunk fogat mosni, már az is nagyon hasznos, ha étkezés után kiöblítjük a szánkat tiszta vízzel. 6 éves kor fölött lefekvés előtt célszerű a fogselyem és gyermek szájvíz használata is.

A kicsik a fogmosás tanulásakor sokszor lenyelik a fogkrémet éppen ezért mindig válasszuk a korosztálynak megfelelő fogkrémet. Egy két évesnek sose adjunk 6 évesnek való fogkrémet és egy kisiskolás gyereknek se adjuk már a málnás ízű kisgyermekeknek való fogkrémet, mert az ő foguk már más összetevőjű fogkrémet igényel, amiben több fluorid van. A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét az íny és a fognyak határára, és apró, körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg. A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk. Végül apró, oda-vissza irányuló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is. Végül a gyerek alaposan öblögessen vízzel.

A tej- és maradófogak betegségeire is hívjuk fel gyermekeink figyelmét!

A tejfogak és a maradó fogak leggyakoribb megbetegedése a fogszuvasodás, melynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a lepedék (plakk). A lepedékben lévő sok millió baktérium a szénhidrátokból savat képez, amely megtámadja a fogzománcot és a sorozatos savhatás következtében a fog kilyukad. Ha egy tejfog lyukas lesz, természetesen minél előbb kezelni kell, míg a lyuk kicsi. A baktériumok az ínyt is megbetegítik, ínygyulladást okoznak, melyek első jele az ínyvérzés.

A gyerekek rossz szokásainak következtében - cumizás, ujjszopás -, illetve örökletes alapon fogazati rendellenességek alakulhatnak ki. A szabálytalan fogazat megnehezíti a rágást, növeli a fogszuvasodás gyakoriságát, beszédhibát okozhat és esztétikailag is igen hátrányos. Törekedni kell arra, hogy a gyermeket a rossz szokásokról minél hamarabb leszoktassuk.

Sajnos Magyarországon a fogászati prevenció még gyerekcipőben jár: egy magyar 16 éves gyermeknek háromszor annyi rossz foga van, mint az EU valamely országában élő hasonló korúnak.

Kedves Szülők, higgyék el, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a helyes szájápolásra való nevelést. Fogadják sok szeretettel a fentebb leírt tanácsainkat, hogy gyermekeik ép fogú és egészséges felnőttekké válhassanak! Hiszen tudjuk, hogy a helyesen kialakított szokások és napirend vezet el az egészséges életmódhoz, az egészséges élet kapujához. Soha nem késő a rossz, helytelen szokások megváltoztatása, új, egészséges, szeretetteljes életvitel kialakítása. Cikkemmel erre szerettem volna mindenki figyelmét felhívni, megvalósításához segítséget nyújtani.

 

Németi Márta
dentálhigiénikus szakember