X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Mennyire volt nehéz a 2021 emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi?

2021. május 10.

A magyar emelt szinten nem tartozik a népszerű tantárgyak közé. A németet másfélszer, a matematikát több mint kétszer, a történelmet három és félszer, az angolt nyolcszor annyian választották vizsgatárgyként, mint a magyart. A 2021-es májusi vizsgaidőszakban 2380 diák vizsgázik emelt szinten magyarból. Mi lehet az oka a választás népszerűtlenségének?

Az emelt szintű vizsgán a magyar olyan készségtantárgy, ami nehezen behatárolható sokféle háttérismeretet és a középiskolában tanult irodalmi művek alapos ismeretét is igényli. Az írásbeli vizsgán összesen három feladatot kell megoldani:

  • egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort 40 pontért,
  • egy műelemzést 30 pontért
  • és egy reflektáló szöveget kell kifejteni 20 pontért.

A jó helyesírás és az íráskép összesen 10 pontot ér. A középszintű feladatsort sokan bírálták, hogy múltba révedő, a legújabb irodalmi mű, ami elemzés tárgya, 98 éves, ezzel szemben az emelt szintű feladatok jobban közelítettek a kortárs irodalomhoz. A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor bázisszövege az idén egy kortárs irodalomtörténész tanulmányrészlete volt az idő toposzáról. A szöveggel kapcsolatban tíz feladatot kellett megoldani, amelyek közül három feladathoz háttértudás is kellett, hét feladat pedig megoldható volt a szöveg figyelmes tanulmányozásával, értelmezésével.

Tisztában kellett lenni az értekezés műfaji sajátosságaival, azonosítani kellett idegen szavak jelentését, a szöveg kétféle időfelfogásáról táblázatot kellett kitölteni. Két feladat is foglalkozott idézetek és a szöveg kapcsolatával. Keresni kellett a szövegben időtoposzokat az őszön kívül. Azonosítani kellett évszakidéző versek szerzőit és műfaját. Szerepelt egy egyszerű nyelvi elemzési feladat is, ezúttal mondatelemzés. A műelemző feladat a középiskolai tanulmányok alatt sokat gyakorolt feladattípus. A szerző és a mű viszont a vizsgázók számára többnyire ismeretlen lehetett, Nagy Gáspár (1949 – 2007) Rengéseim című 1989-ben keletkezett versét kellett elemezni öt megadott szempont szerint: az értelmezés részeként az ídősíkok szerepe, a motívumok, a vizuális és poétikai eszközök voltak az elemzendő szempontok 400- 800 szó terjedelemben.

A reflektálás ugyan emelt szinten a legkevesebb pontot érő és a legrövidebb feladat, de egy közölt bázisszöveggel kapcsolatban háttértudást, műveltséget, olvasottságot kell mozgósítani a jó színvonalú kifejtéshez. Ezúttal a szerepversek kapcsán kellett két tanulmányrészletre reflektálni, kifejtve a szerepben megszólalás célját és lehetőségeit 150-450 szó terjedelemben. A vizsgázók és a tanárok is megoldhatónak vélik a feladatsort, és kis mértékben jobbnak tűnnek a megoldások a korábbi évek átlageredményeinél, de erről a vizsgák végeztével szerezhetünk információkat.

Hajas Zsuzsa

Magyar – történelem szakos középiskolai tanár, mesterpedagógus, negyedszázadon keresztül megyei szaktanácsadó. Alkotóként a magyar tanítás megújításának több jelentős programjában vett részt, dolgozott a világbanki szakképzési programban és a kompetencia alapú programcsomagok fejlesztésében. Tucatnyi minősített tankönyvet írt, középiskolásoknak szóló magyar nyelvi tankönyvcsaládja 27 éven keresztül gazdagította a tankönyvpiac kínálatát.

Vizsgafeladatok készítésében nagy feladatírói gyakorlata van, erről több érettségi felkészítő kötet tanúskodik. Az általános és középiskolás korosztály vitakultúrájának fejlesztése céljából hosszú ideje országos vitaversenyek szervezője. Tanári továbbképzések és konferenciák rendszeres előadója. Tanári életpályáját a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2016-ban Toldy Ferenc-díjjal jutalmazta.

Eddig megjelent kiadványai:

https://www.pedellus.hu/termek/helyesirasi-feladatgyujtemeny

https://www.pedellus.hu/termek/keszuljunk-az-erettsegire

https://www.pedellus.hu/termek/magyar-nyelv-9

https://www.pedellus.hu/termek/magyar-nyelv-12

https://www.pedellus.hu/termek/szovegertes-szovegalkotas-11-12

https://www.pedellus.hu/termek/temazaro-feladatlapok-10

https://www.pedellus.hu/termek/temazaro-feladatlapok-10

https://www.pedellus.hu/termek/szovegertes-szovegalkotas-9-10