X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Ne féljetek, készüljetek! - egy angoltanár tanácsai az érettségire

2021. április 01.

A nagy megmérettetésre való felkészülés évekkel a vizsga előtt kezdődik, de nagyon fontos, hogy a vizsgát megelőző hónapokban rendszerezzétek, ismételjétek a már megszerzett tudást és teljesen ráhangolódjatok az előttetek álló próbatételre. Fontos tudni, hogy az Oktatási Hivatal honlapján 2005-ig visszamenőleg megtalálható az összes eddigi érettségi írásbeli feladatsor (közép- és emelt szinten is). Mivel a korábbi vizsgaidőszakok anyagai vizsgatárgyak szerint bontva átmenetileg itt sajnos nem elérhetők - és enélkül a különböző évek feladatsorai közti navigálás kissé nehézkes - ezért ehelyett én a következő linket ajánlanám figyelmetekbe: https://www.angoltanarok.com/angol-erettsegi-feladatok/
Itt egy felületen, kényelmesen elérhető az összes közép- és emelt szintű feladatsor angolból. Aki idén érettségizik, az nyilván már viszonylag szűkös időkerettel gazdálkodik, de én mindenképpen azt javasolnám - ha eddig nem tettétek meg - még a rendelkezésre álló felkészülési időben legalább négy-öt teljes feladatsort csináljatok meg a legfrissebbtől (2020. októberi) visszafelé haladva. Így képet kaptok arról, mik voltak az elmúlt évek befutó témái és feladattípusai. Persze minél többet gyakoroltok, annál jobb. Így rögzül bennetek, milyen típusú feladatok, milyen sorrendben követik egymást.

Az is nagyon hasznos, ha a próbafeladatsorok megoldása közben méritek, mennyi idő alatt sikerül egy-egy feladatrész végére érnetek, így láthatjátok, hol vannak esetlegesen olyan gyenge pontok, amik még fejlesztésre szorulnak, hol van szükség extra gyakorlásra.

A hallott szöveg értése sokaknak nagy mumus. Minél több ilyen típusú feladat megoldásával edzitek a fületeket, annál kevésbé fogtok félni tőle. Emellett nagyon hasznos és szórakoztató formája a nyelvi hallás fejlesztésének, ha mindennap legalább egy fél órát néztek és/ vagy hallgatok valamit a célnyelven (legyen az film, sorozat, zene vagy videók a kedvenc youtuberedtől). Ez egyben a szókincseteket is kiválóan gazdagítja.

Az irányított fogalmazások esetében érdemes végigböngészni, milyen típusú írások voltak az elmúlt években és a többször visszatérő típusokat (például információ kérő vagy tanácsadó/véleménykifejtő baráti levél) érdemes jobban körüljárni, a speciális sajátosságait, nyelvi elemeit átismételni a vizsga előtt. Fontos, hogy próbáljatok minél igényesebb kifejezéseket, nyelvtani szerkezeteket alkalmazni, de ne essetekabba a hibába, hogy olyan szavakkal tűzdelitek tele a leveleiteket, amiket eddig sosem használtatok, mert fennáll a veszélye, hogy a szövegkörnyezetbe nem illő kifejezésre esik a választásotok, ami a szöveg érthetőségének rovására mehet.

Fontos az egyértelmű, logikus tagolás és gondolatvezetés, a nyelvileg igényes, de nem túlbonyolított szerkezetek használata. Arra is nagyon figyeljetek, hogy a vizsgadrukk hevében ne felejtsetek ki egyetlen irányító szempontot sem, mert ezzel értékes pontokat veszíthettek.

Érdemes tudnotok, hogy használhattok nyomtatott szótárt az íráskészség feladatrészhez, de ennek forgatását érdemes kicsit gyakorolni, mert a legtöbbőtök digitális formátumú szótárakhoz van szokva, és ehhez képest a papíralapú szótár használata elsőre döcögősnek, lassúnak tűnhet. Azt is hasznos tudni, hogy vannak olyan tanulószótárak, melyek különböző segédleteket tartalmaznak (pl. levélmintákat), melyeket megengedett használni a vizsgán.

Túljutva az írásbelin még egy megmérettetés vár rátok: a szóbeli vizsga, melynek sikeréhez fontos a kijelölt témakörökben való jártasság (ezen témakörök részletes listáját itt találhatjátok:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/erettsegi/vizsgakovetelmenyek2017/elo_idegen_nyelv_vk.pdf

A szóbelit megelőzően érdemes rendszeresíteni egy füzetet vagy digitális dokumentumot, melybe összegyűjtitek a szóban forgó témakörök kulcsszavait, a hasznos szófordulatokat, kifejezéseket. Nehezebb témakörök esetében néha egy-egy rövidebb memoriter, szövegpanel megtanulása is életmentő lehet, de óva intek bárkit attól, hogy hosszú szövegek bemagolásával töltse az idejét. A beszélt nyelv spontán jellege miatt ezek a legtöbb helyzetben kevéssé használhatók.

Ideális esetben, mire eljön az érettségi ideje, a vizsgázó már rendelkezik egy olyan - nyelvi szintnek megfelelő - nyelvtani és szókincsbeli tudással, amivel rugalmasan meg tud oldani az adott szinten felmerülő nyelvi helyzeteket. Amennyiben valaki introvertáltabb típus és nehéznek találja a mások előtti szereplést, érdemes egy közeli baráttal, osztálytárssal gyakorolni, hogy a nagy napon oldottabban és magabiztosabban menjen a szereplést.

Nyilván hosszasan lehetne sorolni az egyes feladattípusokhoz a hasznos tanácsokat, én most röviden - a teljesség igénye nélkül - a legfontosabbakat próbáltam összegyűjteni.

Remélem, hasznát fogjátok venni ezeknek az angol érettségi során!

Ne féljetek, készüljetek! Sok sikert kívánok nektek az érettségihez (nem csak angolból)! :-)

 

Sörlei Nikoletta