X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Szeresd a gyermeket minden körülmény között!

2021. március 07.

Te tudatosan használod a tanulási- és fejlődési zónádat?

Én próbálom. Gyakorló édesanyaként és pedagógusként is figyelemreméltónak találom a lengyel származású Janusz Korczak pedagógus, író, orvos, társadalmi aktivista munkásságát, aki 10 zseniális alapelvet hagyott ránk.

Olvass: tanulj, légy innovatív!

  1. Ne várd, hogy a gyermeked olyan lesz, amilyen te vagy, vagy amilyennek te szeretnéd, hogy legyen. Segíts neki abban, hogy önmaga lehessen, és nem a te másolatod.
  2. Ne kérd a gyermekedtől, hogy visszafizesse neked mindazt, amit érte tettél. Hiszen te adtál neki életet, hogyan is tudná ezt valaha meghálálni? Ő is életet ad majd valaki másnak, és ez a hála visszafordíthatatlan törvénye.
  3. Ne mutasd ki az elégedetlenségedet a gyerek előtt, mert ez visszaüthet rád idősebb korodban. Hiszen ahogy a mondás is tartja, ki mint vet, úgy arat.
  4. Ne kezeld fölényesen a problémáit. Az életben mindenkinek megvannak a maga problémái, és a gyereknek sem könnyebb, mint neked, sőt, talán még nehezebb is, mert neki még nincs tapasztalata.
  5. Soha ne alázd meg.
  6. Ne feledd, hogy a legfontosabb találkozások a gyermekeinkkel való találkozások. Ezért maximálisan figyelj rájuk – soha nem tudhatod, ki válik majd belőle.
  7. Ne bánkódj, ha valamit nem tudsz megtenni a gyermekedért, ne feledd: soha semmi nem elég, amit érte teszel, amíg nem teszel meg mindent, amit csak tudsz.
  8. A gyermek nem egy zsarnok, aki az egész életedet az irányítása alatt tartja. Ő az a kincs, amelyet az élet adott neked, segíts neki megtartani és továbbfejleszteni a benne rejlő kreativitást.
  9. Tanulj meg szeretni egy idegen gyereket. Soha ne viselkedj úgy egy idegennel, ahogy te sem akarnád, hogy mások viselkedjenek a te gyerekeddel.
  10. Akkor is szeresd a gyerekedet, ha nem tehetséges, balszerencsés, ügyetlen, vagy már felnőtt. Beszélj vele, örülj neki, mert egy gyermek jelenléte ünnep, amit nap, mint nap át kell érezned.

Elgondolkodtató minden pontja, igaz?

Olyan egyszerűnek hangzik, hogy fogadd el olyannak Őt, amilyen. Megvalósítani már persze nem is olyan egyszerű dolog. Lehetsz bármennyire fáradt, lehetsz nagyon elfoglalt, összecsaphatnak a hullámok a fejed fölött, akkor sem felejtsd el, hogy első a gyermek! Szeresd Őt minden körülmény között, úgy ahogy létezik!