X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Tanítsd meg a gyermekedet tanulni!

2021. március 31.

Tapasztalatimból kiindulva – szerencsére nagy baráti társasággal rendelkezem, ahol sok-sok gyerek van – már minden családban feltették a szülők magukban az egyik legfontosabb kérdést, hogy:
Hogyan tudnám legjobban segíteni gyermekem fejlődését?

Rohanó világunk egyik elvárása, hogy temérdek információt rövid idő alatt kell feldolgoznia a gyereknek, legyen kisiskolás vagy középiskolás diák. Mindezt ráadásul megváltozott tanmenetben - online oktatás formájában -, társaitól elszigetelve kell megtennie. A gyerekeknek is nagy megterhelés értelmileg és érzelmileg egyaránt a tisztes helytállás. Míg a tanárok elsősorban csemetéink értelmi képességeit fejlesztik, addig nekük az érzelmi fejlesztésre is gondolni kell, mert a két rész szinergikusan erősíti egymást.

Miről is beszélek? Szeretet, elfogadás. A gyerek számára a stabil, rendezett érzelmek adnak támaszt azokban a pillanatokban, amikor az értelmi fejlesztés túlságosan megterhelővé válik számára. Ezt az érzelmi stabilitást tudjuk szeretettel és elfogadással erősíteni benne. Ez nem azt jelenti, hogy mindenre bólogatnunk kell és a rosszul megoldott példákat is elfogadni. Sokkal inkább azokban a helyzetekben tudatosan fellépni, ami amúgy ki szokott hozni a sodrunkból.

“Én nem bírom megtanulni a matekot, egyszerűen nem értem!”

“Minek kell ennyi évszámot meg nevet megtanulni töriből, mikor fogom én ezt használni az életben??”

Gondolom mindenkinél megvannak azok a bicskanyitogató szituációk, amikor legszívesebben üvöltene egyet. Ilyenkor kell szeretettel és elfogadással reagálni, ami eleinte talán nehéz lesz, de hosszú távon hihetetlen fejlődést lehet elérni.

Az alábbiakban 8 tippet adunk, hogy egyszerű módszerekkel miként lehet hatékonyabbá varázsolni a gyermek tanulásra fordított idejét:

  1. Tanuljon aktívan: ez azt jelenti, hogy a tanulási folyamat előtt-közben és a végén is kérdéseket tesztek fel neki az adott témával kapcsolatban. Pl: Rávezetitek, hogy mi az, amit már tud, mi az, amit másképpen is megfogalmazhat, mi az, amiben még jártasságot kell szereznie?
  2. Aludjon jól: Ez a legjobb módja annak, hogy az agy felfrissüljön és készen álljon a nap folyamán megtanult információk feldolgozására
  3. Tanuljon a megfelelő időben: amikor lehetőséged van rá (pl. hétvégén), akkor válaszd azt a napszakot, amikor gyermeked tudása/befogadókészsége a legeredményesebb
  4. Legyen kijelölt tanulási területe: alakítsátok ki a tanuláshoz legoptimálisabb teret (pl: egy pici íróasztalról is indulhat a „nagy kaland”)
  5. Egyen megfelelően: hiszen a testnek (agynak) az összpontosításhoz sok energiára van szükség (tudom, ez nem is olyan egyszerű! Néha én is azt hiszem, hogy a gyermekeim „fényevők”).
  6. Ne zavarja semmi más: tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ne zavard tanulás közben (ne telefonálj, ne foglalkozz a főzéssel, ne takaríts…) csak segíts neki, ha igényli!
  7. Legyen időbeosztás: közösen tervezzétek meg, hogy mi a tanulás rendje!
  8. Ne lépje túl a tanulásra szánt időt: (persze, ha tovább akarja folytatni, adj rá lehetőséget).

Soha ne másokhoz mérd gyermeked! Gondolj arra, hogy mennyit változott, mióta ebbe a tanulási folyamatba belekezdtetek! Tanítsd meg neki azt, hogy: Határozd el, hogy tanulni fogsz és akkor nincsenek határok!

Hatékony tanulást mindenkinek!