X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Mivel fokozod gyermeked tanulási motivációját? Dobd fel a napját egy érdekességgel!

2021. március 11.

A család szerepe nagy befolyással tud lenni a gyermek személyiségjegyeink alakításában. Ha gyermekednél 1- 1 tantárgy nem tartozik a kedvencek közé, akkor teremts számára megfelelő tanulási motivációt! Lásd el tanulási tippekkel! Talán néhány érdekesség, tanulmány ismertetése vagy akár logikus következtetések bemutatása is segítik abban, hogy tanulási kedvét fokozzuk.

Az otthon tanulás során is irányítsd, tartsd fent a gyermek (saját) figyelmét. Ösztönözd érdekességekkel, hogy a tantárgyakhoz való pozitív viszonya kialakulhasson. Ez egy hasznos tanulási tipp!

Most egy matematikai érdekességgel segítem ezt a munkafolyamatot, olvass tovább!

2013 óta március 14-én ünnepeljük a Pi világnapját, 1989 óta a sok világnap mellé egy matekos tematikájú nemzetközi ünnepnap is „született”. Erre pedig nincs is alkalmasabb dátum, mint március 14., azaz 3.14. Hiszen nem csak a matematika leghíresebb számához, a pi-hez köthető, de Albert Einstein születésnapjához is (1879.03.14.).

Na de lássuk is, milyen érdekességek fűződnek ehhez a transzcendens számhoz:

  • A Pi egy végtelen tizedes tört, amit mi a suliban általában 3,14-ként, két tizedesjegyig használunk.
  • Értéke a kör kerületének és átmérőjének hányadosa.
  • A pi értékével már az ókorban is foglalkoztak, az egyiptomiak 3,16-ra becsülték.
  • Ünnep ötletadója egyébként a 2017-ben elhunyt Larry Shaw fizikusprofesszor volt, akit emiatt sokszor szólítottak a “π hercegének” is.
  • Első egymillió számjegyében az “5” fordul elő a leggyakrabban – 100.359 alkalommal.
  • Eddig ismert értékét digitálisan tárolni is nagy kihívás.
  • A párizsi Palais de la Découverte egyik termének mennyezetét a pi számaival díszítik.

Mielőtt tovább olvasnád a cikket, kattints! Hallgasd háttérzeneként Kate Bush Pi dalát: https://www.youtube.com/watch?v=kZSHr5E7fZY

De hogy jön ide Einstein?

Albert Einstein-nek csak annyi köze volt a Pi-hez, mint Beethovennek a violinkulcshoz: számolt vele. De személyéről a következő dolgokat is érdemes tudni:

A tudomány egyik legérdekesebb zsenije késő kezdett el beszélni; nem volt nagy rajongója az iskolának; egész életében rajongott a zene iránt; volt egy lánya is, akiről nem tudni, hogy mi történt vele; szenvedélyesen foglalkoztatták a társadalmi kérdések.

Míg Einstein zsenialitását senki nem vonja kétségbe, arról már kevesebben tudnak, hogy bölcsessége a fizika határain túlra is kiterjedt. S ezekre a bölcsességekre a felelős, tudatosan nevelő szülő segítségként tekint. „A tudás egyetlen forrása a tapasztalat” – tartsd ezt szem előtt minden nap, legyen szó gyermeked vagy önmagad fejlesztéséről!

Szóval, Einstein tanulási motivációja is sikeresen lett fokozva. Ne add fel, ha gyermeked nehézségekbe ütközik, segíts neki!

A tanulási motiváció és a tanulási eredmények kapcsolata könnyen megtapasztalható. Amit kedvvel tanulnak a gyerekek abba több energiát fektetnek és ebből világosan következtethetünk arra, hogy az adott területen jobban is teljesítenek. Nyilvánvaló, hogy a tanulási motiváció és a tudás kölcsönösen formálja egymást, együtt alakul. Ezért mi most neked adunk néhány tanulási tipp: igazodj a gyerek érdeklődési köréhez, dolgozz ki olyan ösztönző stratégiákat, adj neki olyan tanulást segítő ötleteket, amivel segítheted, fejlesztheted tanulási motivációját. Légy innovatív a tanulási módszereknél is! Dolgozz közösen gyermekeddel, gondolkozz projekt témákban, ne minden esetben a tananyagközpontúság legyen a közösen töltött időtök központi eleme.

Mind ehhez kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!