X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Takács Marianna

PD-537 - J vagy Ly? - Játékos helyesírási feladatok 1-2. osztály

52 oldal | 200x280mm | 145 g

1 295 Ft

kosárba

A magyar nyelv oktatásának fontos részterülete a helyesírás. Ezen belül nehézséget jelent a j és ly használata, hiszen ez szabállyal le nem írható tudást vár el. Ugyanakkor a mindennapi életben számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy (a számítógép térhódítása ellenére) írott formában kell közölnünk gondolatainkat. Nagyon kiábrándító, ha helyesírási hibák éktelenkednek az írásunkban. Hogy ez ne így legyen, a helyesírás fejlesztését már az írás-olvasás elsajátításakor célszerű elkezdeni, az életkori sajátosságoknak megfelelően tudatosan végezni.

A munkafüzet feladatai az eredményes gyakorláshoz kínálnak segítséget. Az 1-2. évfolyamra kidolgozott gyakorlóanyag három részre tagolódik. Az első rész a j-s, a második rész az ly-os szavak begyakorlását, alkalmazását segíti. A harmadik részben olyan szavak gyakorlására kerül sor, amelyek a j hang mindkét betűjét tartalmazzák, illetve a j éy ly differenciálását célozzák meg. Mindhárom részben a fokozatosság elvét szem előtt tartva egyre nehezednek a feladatok, komplexebb anyanyelvi tudást feltételeznek. Követik az iskolai keretek között egyes évfolyamokon feldolgozott anyanyelvi ismeretek elsajátítását.

Az első osztályosoknak szükség lesz az összes betű ismeretére a feladatmegoldáshoz. Ezt figyelembe véve, nekik célszerű mindhárom fejezetből az első néhány oldalt megoldani, csak akkor haladni tovább, ha az iskolában megszerezte a gyerek a megoldáshoz szükséges anyanyelvi háttérismereteket (pl. betűrendbe sorolás, szótagolás). Ha a j-s szavakat kellően begyakorolta, akkor érdemes kezdeni a ly-os szavak feldolgozását. Amikor külön-külön mindkét területet kellő alapossággal elsajátította, akkor célszerű a harmadik rész feladataihoz kezdeni.

A gyakorlóanyag hatékony kiegészítése lehet az iskolai magyartanításnak éppúgy, mint az otthoni gyakorlásnak. Központi szerepet kap a helyesírás fejlesztése, de a feladatok megoldása a figyelem, az emlékezet, a gondolkodás, a szókincs, a szó-, mondat- és szövegértés eredményes fejlesztéséhez is hozzájárulhat.

A feladatmegoldások által a gyerekek tájékozottsága fokozódik a mindennapi élet számos területén: növények, állatok, táplálkozás, környezetvédelem stb.

Anyanyelvi rejtvények, találós kérdések, viccek, érdekes feladatok teszik szórakoztatóbbá a feladatmegoldást, fejlődik a gyerekek nyelvi kreativitása.

Egyes feladatok megoldásához, az írásmunka esetleges javításához egy füzetre is szükség lesz.

MEGOLDÁS

  • 1.-2. osztály

Mutass többet

Mutass kevesebbet