X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Bunné Csintalan Judit

PD-405 - Keresztező utak – kézikönyv osztályfőnöki órára

100 oldal | 200 mm x 280 mm | 256 g

750 Ft

kosárba

Középiskolai osztályfőnöki foglalkozások segédanyaga. Senki számára nem kétség az, hogy ma az iskola megnövekedett feladatai között előkelő helyre kerül a nevelés, az emberformálás - különös tekintettel a jövendő életpálya kialakítására és a személyiség jó irányú fejlesztésére. Vannak olyan készségek, képességek, amelyek szinte csak az iskolai közegben alakíthatók ki. A középiskolás diákok alapproblémája az önazonosság keresése és a megtalálás kezdete. A diákok közül csak kevesen képesek életstratégia, egyáltalán stratégia felépítésére. Egyrészt túl fiatalok, másrészt túl erős a szülői, társadalmi, gazdasági nyomás ahhoz, hogy megtanulják az érdekérvényesség megfelelő formáit. Minden tanárnak, de főleg az osztályfőnököknek nagy a felelőssége abban, hogy segítse a tanulókat ezek tanulásában. Nagyon lényeges tehát, hogyan tudjuk segíteni tanítványainkat ezen az úton.

A különböző iskolatípusokban nevelkedő, különböző előképzettségű, szocializációjú diákok nevelése más-más hozzáállást, tudást kíván a nevelőktől. Régóta tudjuk, hogy lehet bármilyen kiváló a tanterv, a koncepció stb., minden az osztályteremben, a tanár-diák relációban dől el. A tanári empátia, a lelki felkészültség ma talán fontosabb, mint bármikor az állandóan mozgásban, átalakulásban lévő világ olyan kihívások elé állítja a fiatalokat, amelyeknek segítség, felkészítés nélkül nem képesek megfelelni.

Az osztályfőnöki munka tervezésekor nagyon fontos az osztályközösség, a csoport kialakulása, amely során a különböző igényű, értékrendszerű, különböző normákat hozó emberek hoznak létre egy közösséget, ahol a folyamat végére kialakul a csoportidentitás, a csoporthoz tartozás belső meggyőződése. A csoporton belül kialakulnak a szerepek. A csoportban kialakul egy önfenntartó erő, ami kifelé védi a csoport egységét, befelé pedig a kölcsönösség, a bizalom és a csoportidentitás alakulásának irányában hat.

A szociológia egyre többet foglalkozik a média ízlésformáló, irányító szerepével. A nevelők is tisztában vannak azzal, hogy a családon, az iskolán kívül egyre inkább a média és az internet az, ami befolyásolja a diákokat.

A könyvben ezekhez, a témákhoz igyekszik segítséget nyújtani a szerző úgy, hogy számos, izgalmas, ugyanakkor elmélyült gondolkodásra is lehetőséget adó, történeteket választott a kiadványban.

 

Címkék:

Osztályfőnöki segédanyag, kompetencia-alapú oktatás, életpályamodell kialakítása, életstratégia, csoportdinamika, csoportidentitás, önfenntartó erő, érdekérvényesség, erkölcsi nevelés, média ízlésformáló, irányító szerepe

  • 9. osztály
  • tanári kéziköny

Mutass többet

Mutass kevesebbet