X

Üdvözöljük webáruházunkban!

Rendelése leadásához lépjen be felhasználói fiókjába vagy regisztráljon oldalunkra!

Facebook regisztráció Google regisztráció

Elfelejtettem a jelszavam

A terméket sikeresen hozzáadta! Kosár megtekintése.

Dr. Hajdúné Csakajda Ildikó

PD-296 - Lépésenként kicsiknek, nagyoknak

108 oldal | 200 mm x 280 mm | 269 g

1 350 Ft

kosárba

Helyesírást és szövegértést alapozó feladatgyűjtemény 8-16 éves gyerekeknek készült, négy fejezetből, fejezetenként pedig 6-6 feladatlapból áll. A feladatlapok öt szóbeli és tíz írásbeli feladatot tartalmaznak. A feladatlapok a nyelvi szintek hierarchiájának megfelelő felépítéssel, fokozatosan nehezedő gyakorlatokkal a részképességek, a nyelvi rendszer fejlesztését segítik.

A szövegértés alapja a jól működő anyanyelvi rendszer, a fokozatosan felépülő nyelvi szintek hibátlan működése. Az alsó nyelvi szint sérülése (a hangok azonosítása, megkülönböztetése, a hang-betű megfeleltetés) a felsőbb nyelvi szintek (szókincs, szószerkezetek, mondatok, szöveg) hibás működését is jelenti. A nyelvi szintek hibás működése nem csak a szövegértési és helyesírási problémákat eredményez, hanem általános tanulási nehézséget, sőt az idegen nyelv elsajátításának nehézségét is okozza, még általános intelligenciájú gyermekeknél is.

Ezért a szövegértés, a helyesírás alapozása a nyelvi szintek fejlesztésével indul: beszédészlelés, beszédértés, szókincs, szószerkezetek, egyszerű és összetett mondatok analizálása, szintetizálása, szövegegységek értelmezése. Természetesen elengedhetetlen a vizuális és auditív észlelésfejlesztése, a verbális emlékezet, a figyelem, az asszociációs készség, a koncentráció, a gondolkodás a fogalmi kategóriák megnevezése, csoportosítása, a szóbeli és írásbeli kifejezőképesség fejlesztése.

Szerző tapasztalata szerint a könyv használatával a feladatok eredményessége, az egyéni fejlődés mérhető. A fonológiai tudatosság intenzív fejlesztésével csökkent a helyesírási hibák száma, a szókincsfejlesztő gyakorlatok, a mondatok és szövegek, szövegrészek változatos feladatokkal történő gyakoroltatása a szöveg egészének megértését tették könnyebbé.

A feladatok nem hagyományos leíró nyelvtani gyakorlatok, hanem anyanyelvi fejtörők. A beszédtechnikai, drámapedagógiai elemekkel pedig a kommunikációs képesség, a nyelv pragmatikai szintje is fejleszthető.

Címkék:

alsó tagozat, felső tagozat, anyanyelv, beszédészlelés, beszédértés, szövegértés, nyelvi szintek, szókincs, szószerkezetek, egyszerű és összetett mondatok analizálása, szintetizálása, szövegegységek értelmezése, a vizuális és auditív észlelésfejlesztése, verbális emlékezet, figyelem, asszociációs készség, koncentráció, gondolkodás  fogalmi kategóriák megnevezése, csoportosítása, szóbeli és írásbeli kifejezőképesség, helyesírás

  • 5–10. osztály
  • feladatgyűjtemény

Mutass többet

Mutass kevesebbet